17 julio 2013



Què és la Disfàgia?
La seva definició podria ser: (procedent del grec, dys (dificultat) i phagia (menjar), literalment significa dificultat per menjar) és el terme tècnic per descriure la dificultat per a la deglució (problemes per empassar).

Quines són les causes de l'aparició de la Disfàgia?
La Disfàgia pot aparèixer a causa de reflux gastroesofàgic (RGE), càncer, malaltia tiroïdal, ictus, traumatismes i diverses malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer, Síndrome de Guillain Barré o l'Esclerosi Lateral Amiotròfica.

Quins símptomes pot tenir?
Les disfàgies poden ser de dos tipus, orofaríngies o esofàgiques, depenent de la localització anatòmica es poden tenir uns o altres símptomes com:
- Expulsió dels aliments a la boca o rebuig amb la llengua
- Augment del temps que dura la deglució amb masticació prolongada
- Baveig 
- Inadequat tancament labial
- Presència de residus d'aliment a la boca o llengua.
- Sensació d'embús a la gola i necessitat d'empassar repetides vegades
- Estossec continu o freqüent
- Ennuegament amb determinades consistències
- Deglució fraccionada, necessitat de fragmentar el bolus i d'empassar en diversos intents
- Veu "humida"
- Bronquitis o pneumònies de repetició

Per què és la gran oblidada?
La Disfàgia és una malaltia desconeguda que afecta un gran nombre de persones de les quals el percentatge que es tracta aquesta malaltia és molt baix.
És una malaltia perillosa perquè si el menjar arriba al pulmó, poden aparèixer bronquitis o pneumònies que poden agreujar-se si no es realitza tractament.

Qui tracta la disfàgia?
Els logopedes són els especialistes encarregats de tractar la disfàgia encara que són els metges els que donen les pautes i modifiquen la dieta de les persones amb disfàgia segons les seves necessitats.
Els logopedes poden realitzar dos tipus de tractaments, un de forma indirecta, sense aliment, entrenant els òrgans de la deglució i una altra, de manera directa, amb espessidor i / o aliment realitzant tècniques posturals i maniobres deglutòries.

Cristina Benlloch
Logopeda i Neurologopeda de Creu Groga
Col Num. 2068

0 comentarios:

Publicar un comentario