11 julio 2013

Cada vegada que sentis que la tristesa et persegueix, deixa-la entrar en la teva vida, que amb ella aprendràs a ser més fort!


La tristesa és una emoció que totes les persones, en algun moment de la nostra vida, podem experimentar. Però, en algunes ocasions, ens trobem que aquest estat d'ànim baix persisteix i se sosté en el temps. En aquest cas la situació s'agreuja i és important identificar el que ens està succeint.

El ritme de vida que portem actualment, el voler atendre totes les demandes internes i externes, la dificultat per posar-se i posar límits, el poc temps per a l'oci, entre d'altres, fan que el nostre estat d'ànim es ressenti i manifesti símptomes que requereixen de la nostra atenció i el plantejament consegüent de certs canvis en la nostra vida.

En primer lloc, caldria ser conscient que alguna cosa en nosaltres no va bé. Per això, és vital, identificar quins símptomes presentem i la seva intensitat. Per valorar la intensitat podríem prendre de referència com afecta aquesta a la nostra vida quotidiana, és a dir, com ens condiciona el nostre dia a dia.

Per identificar, ràpidament, si presentem un estat d'ànim baix, valorarem la presència de tots, o gairebé tots, els següents símptomes:

1) Anhedonisme. Incapacitat per gaudir d'allò que abans sí gaudíem. Per exemple: una persona que abans gaudia sortint en bici els diumenges, deixa d'anar perquè ja no li reporta les mateixes sensacions.

2) Alts i baixos en l'estat d'ànim. Presència de canvis en l'estat d'ànim, irritabilitat, tristesa, ganes de plorar, ...

3) Alteració del son. Aquest ja no és reparador. No descansar bé, aixecar-se cansat. Dificultat per conciliar el son, despertar diverses vegades durant la nit,...

4) Alteració de l'alimentació. Pèrdua de la gana o menjar amb ansietat (amb desmesura).

5) Retraïment social. Manca de ganes de relacionar-se amb la gent. Excusar-se de les reunions i / a activitats socials quan abans li agradaven.

Si presentes aquests, o la majoria, dels símptomes i aquests perduren en el temps, significa que el teu estat d'ànim és baix i, per tant, has de prendre mesures per reequilibrar.

En aquest punt, és important identificar si aquest estat és produït per causes internes (de tipus orgànic: tiroides, ...) o externes (pèrdua de la feina, problemes econòmics, mort d'un ésser estimat, etc...). Per això, el més recomanable és que consultis amb un professional especialitzat (psiquiatre i / o psicòleg) que t'orienti  en com poder millorar el teu estat d'ànim.

Conclusió
La societat actual, amb els ritmes de vida, les exigències, presenta una vulnerabilitat significativa a patir malestar psicològic, com l'estat d'ànim baix.

És indicatiu d'ell, si notes que: estàs més retret socialment, s'ha alterat el teu somni i / o alimentació, pateixes d'alts i baixos en el teu estat anímic i / o no gaudeixes del que abans t'agradava.

Si és el teu cas, posa't mans a l'obra i no deixis passar el temps. Hi ha professionals que poden ajudar-te a resoldre aquesta situació.

Meritxell Bellatriu
Psicòloga del Centre Mèdic Creu Groga
Col Núm. 13811

0 comentarios:

Publicar un comentario